Tegning af diverse figurer

Information til skoler

Er din 6. klasse Danmarks klogeste?

Det har du nu en chance for at finde ud af. Samtidig quizzer dine elever sig til nysgerrighed, paratviden og sammenhold.

I skal tilmelde jer senest den 27. september 2019.
Tilmelding med holdnavn, skole, klasse og klassens kontaktperson skal ske til jeres lokale bibliotek, der er vært for den lokale runde i jeres kommune.

Hvad kræver det at deltage?

For at være med, skal klassen udvælge et hold på fem elever fra samme klasse (dvs. der må ikke blandes hold på tværs af årgangen), som stiller op på vegne af klassen. Det er vigtigt, at de fem repræsenterer forskellige typer af viden, og at de kan arbejde sammen. Hvordan I vælger de fem holddeltagere er op til jer.

Det er et begrænset antal hold, der kan deltage, så jo før I beslutter jer, jo større chance er der for, at jeres klasse kommer med. Hver klasse kan kun deltage med ét hold.

Finalen bliver filmet, og muligvis kommer de forskellige TV2-regioner ud til de lokale og regionale runder og filmer. Så som deltagerne skal I være indforstået med at blive filmet, det vil sige, at lærerne skal have hentet tilladelser fra hele klassens forældre til, at børnene må filmes.

Læs mere om Reglerne for Smart Parat Svar quizzen

Hvordan kan Smart Parat Svar bruges i undervisningen?

Jeres deltagelse i quizzen kan bruges i forbindelse med et forløb, enten om lystlæsning eller læsning af faglitteratur. I kan fx arbejde med at fordybe jer i emner, fremlægge for hinanden eller skabe jeres egne quizzer.

Eleverne kan lave spørgsmål og kategorier om forskellige emner, de har læst om, og afslutte med en quiz for hele klassen – dette kunne eventuelt være måden, I laver udvælgelsen til konkurrencen på, men der er mange muligheder.

I kan nu finde kahoots på hjemmesiden, så I kan dyste mod hinanden og øve jer.

I kan finde plakater, badges og bogmærker til print og tryk her.

Idéen

Ideen med quizzen er, at ”Den gode læser” sættes i spil som en rollemodel, der har slået ørene ud for den videns- og oplevelsesrigdom, der er i bøgernes verden. Deltagerne skal være attraktive rollemodeller for deres jævnaldrende. Det er sejt at læse, at vide noget, at være ”smart” på øverste etage!

Litteraturen er grundlaget for quizzen, såvel skøn- som faglitteratur. Der medtages desuden andre emner, hvor man kan vise, man er ekspert. Det kan fx være politik, spil eller sport. Det overordnede mål med projektet er således at fremme og fastholde større børns læselyst i et bredt perspektiv, men også at vise, at det er sejt at være ekspert på et område.

Afvikling af selve quizzen

Den lokale runde af Videns- og Læsequizzen finder sted på børnebiblioteker over hele landet onsdag den 4. december 2019. Her er det alle de deltagende klasser fra jeres egen kommune, der dyster.

Vinderne herfra går videre til den regionale finale onsdag den 15. januar 2020, og de ni bedste hold herfra mødes i den store landsfinale i Odense onsdag den 5. februar 2020.

Udgifter til transport til den regionale finale og den endelige finale finansieres af skolerne.

Smart Parat Svar finalen foregår i år som en livestream fra YouTube. Det gør det muligt for de klasser, der ikke gik hele vejen til finalen, fortsat at spille en rolle i finalen. I løbet af livestreamingen vil der sidde en community manager og styre slagets gang i kommentarsporet. Vi får nemlig brug for seernes hjælp til at hjælpe og udfordre finaleholdene.

 

Vi glæder os til at quizze med jer!