Information til skoler

 

Hvad er Smart Parat Svar?
Smart Parat Svar er en landsdækkende læsequiz for børn i 6. klasse. Quizzen er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og landets børnebiblioteker.

Quizzen er en holdkonkurrence med fem deltagere fra hver klasse, der kan supplere hinanden og samarbejde om at finde de rigtige svar og formålet er at sætte fokus på læsning og læselyst.

Idéen
Ideen med quizzen er, at ”Den gode læser” sættes i spil som en rollemodel, der har slået ørene ud for den videns- og oplevelsesrigdom, der er i bøgernes verden. Deltagerne skal være attraktive rollemodeller for deres jævnaldrende. Det er sejt at læse, at vide noget, at være ”smart” på øverste etage!

Litteraturen er grundlaget for quizzen, såvel skøn- som faglitteratur. Der medtages desuden andre emner, hvor man kan vise, man er ekspert. Det kan f.eks. være politik, spil eller sport. Det overordnede mål med projektet er således at fremme og fastholde større børns læselyst i et bredt perspektiv, men også at vises, at det er sejt at være ekspert på et område.

Fem klassekammerater skal dyste på vegne af hele klassen. Når klassen skal sammensætte sit hold så forsøg at vælge fem personer, der dækker så bred en viden så mulig.

Det er et begrænset antal hold, der kan deltage, så jo før I beslutter jer, jo større chance er der for, at jeres klasse kommer med. Hver klasse kan kun deltage med et hold.
I skal tilmelde jer hos jeres lokale bibliotek senest den 27. september 2019.  

Læsequizzen finder sted på børnebiblioteker over hele landet den 4. december 2019. Vinderne herfra går videre til den regionale finale den 15. januar 2020, og de 8 bedste hold mødes i den store landsfinale i Odense den 5. februar 2020.

Smart Parat Svar finalen foregår i år som en livestream fra YouTube. Det gør det muligt for de klasser, der ikke gik hele vejen til finalen, fortsat at spille en rolle i finalen. I løbet af livestreamingen vil der sidde en community manager og styre slagets gang i kommentarsporet. Vi får nemlig brug for seernes hjælp til at hjælpe og udfordre finaleholdene.

Vi glæder os til at quizze med jer!