Tegning af diverse figurer

Regler for Smart Parat Svar-quizzen

Reglerne for Smart Parat Svar-quizzen er listet herunder.

  • Hvert hold består af fem elever fra samme klasse. Hvordan holdene vælges er helt op til elever og lærere. Med fem elever er det muligt at sammensætte et hold, der repræsenterer forskelligartet viden og færdigheder. Det kan være en god idé at vælge en holdkaptajn, der kan inddrage holdet, og som har det sidste ord, hvis gruppen er i tvivl om et svar.

  • Når eleverne på holdet er valgt er det samme hold, der fortsætter, hvis holdet går videre til den regionale runde og til finalen. Dog kan noget uventet, fx sygdom, opstå, så det kan være en god idé, at der er valgt én til to suppleanter i klassen.

  • Selve quizzen består af 24 kategorier (+Jokerspørgsmål) i de lokale runder og 24 nye kategorier i de regionale runder. Harry Potter, Mytologi, Politik, Rick Riordan og Sport er eksempler på kategorier fra tidligere år.

  • Quizmasteren stiller tre spørgsmål lige efter hinanden i den kategori, holdet vælger. Holdet får 20 sekunders betænkningstid, før de skal komme med svar på alle tre spørgsmål. Når alle tre spørgsmål er læst højt, kan holdet få ét spørgsmål gentaget, inden tiden går i gang. Skal endnu et spørgsmål gentages, er det indenfor de 20 sekunders betænkningstid.

  • Holdene vælger en kategori på skift, og man kan kun vælge samme kategori 2 gange i de indledende runder, og i de lokale og regionale finaler kan hver kategori kun vælges én gang – derefter udgår den kategori. Alle hold skal nå samme antal kategorier.

  • Der gives ét point for hvert rigtigt svar. Det vil sige, at svarer man rigtigt på de tre spørgsmål i en valgt kategori, får holdet tre point.

  • Når et hold har svaret på kategorispørgsmålene, går spørgsmålsrunden videre til næste hold, der vælger kategori. Man får altså ikke lov til at fortsætte med at vælge kategori, selv om man svarer rigtigt på de tre spørgsmål i den valgte kategori.

  • Det er ideen, at holdet skal arbejde sammen. Man hjælper hinanden på holdet og diskuterer højt, når man er i tvivl.

  • Hjælp fra publikum, klassekammerater, lærere eller forældre er strengt forbudt. Det er vigtigt, at publikum ikke hvisker svarene til hinanden, da det kan betragtes som snyd, hvis der er tvivl om, om deltagerne kan have hørt svaret.